joi, 30 august 2012

Carolina, ești frumoasă !




Dacă ar fi să-mi schimb orașul de domiciliu, a doua destinație pe care aș alege-o ar fi Alba Iulia, pur și simplu pentru că mi se pare amplasată într-o zonă dulce, molcomă și ațâțătoare în același timp.
 
 
Poarta a patra

Am bălăurit puțin prin lunca Mureșului și prin munți, pe la Detunatele, Scărișoara și Arieșeni, am vizitat Aiudul care m-a uimit cu muzeul științelor naturii, mi-a plăcut Mânăstirea Râmeț și am în plan alte minunate excursii într-o mulțime de locuri de vis.
 
În piață

 Acest concediu trebuia să se petreacă mai la nord, prin Bistrița și Maramureș, dar nu a fost să fie anul acesta. Așa că, după ce am primit un grăunte de inspirație (mulțumesc Marian !) am hotărât să mă întorc în Padiș.
 
 
Poarta a treia

Cum până acolo calea este lungă iar mintea doritoare de nou și ochiul de frumos, după un mic popas pe Valea Oltului la Castrul roman Arutela (pe vremuri cu rol de pază a drumului strategic în zonă) am intrat pentru prima dată în Alba Iulia.
 
 
Castrul Arutela
 
Cetatea este principala atracție a orașului, în noțiunea de "cetate" incluzând catedralele și muzeele.
 
 





 

Pentru punerea în valoare a vestigiilor se lucrează în continuare, mai sunt și retușuri de făcut, dar cred că va deveni un loc de vis.
 
 
Pui de ponei
 
Am stat acolo de două ori mai mult timp decât îmi planificasem și nu am văzut nici jumătate din ceea ce aș fi putut să văd.
 
 
Muzeul Unirii
 
Telegrafic prezentarea ar suna așa : Cetatea vauban, Catedrala Reîntregirii, Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail, Muzeul Unirii, Mihai Viteazu, Horea, Cloșca și Crișan.
 
 
 
Cetatea bastionară a fost ridicată între anii 1715-1738 prin mintea unui arhitect italian, Giovanni Viscontti și prin munca obligatorie și neplătită a 20.000 de iobagi români care au lucrat la construcția cetății în serii de câte două săptămâni.
 
 
 
Am bicicletă, am bicicletă
 
Zidăria a fost ridicată de meșteri pietrari italieni, unii din ei stabilindu-se ulterior în Transilvania. Sculpturile ce împodobesc porțile au fost realizate de o echipă vieneză.
 
 

Bastionul sașilor

Amplasată în apropierea centrului fortificat dacic Apoulon, pe vechea locație a castrului roman Apulum al Legiunii Gemina și a cetății medievale Băldrag (traducerea în slavonă a denumirii de "Cetatea Albă") construcția a însemnat eliberarea a 140 ha, inclusiv mutarea orașului la est de cetate.
 
 
Castrul roman
 
Ansamblul fortificat, în formă de stea, era compus din trei sisteme de apărare : corpul principal format din șapte bastioane înalte de 12 m, o linie de ravelinile (bastioane detașate) și un rând de contragărzi cu rol de protecție a primelor două.
 
 
 
 
Accesul se făcea prin șase porți, patru din ele ornamentate cu elemente antropomorfe, zoomorfe și vegetale, cea mai bogată în decorații fiind Poarta a III-a, reprezentativă în Transilvania pentru sculptura barocă.
 
 
 
 
Se disting statuia ecvestră a lui Carol al VI-lea și cele patru statui ale marilor virtuți : Abundența, Înțelepciunea, Cumpătarea și Forța.
 
 
 
 
În interiorul acestei porți a stat închis Horea înainte de execuție.
 
 
 
 
 
Există deja patru trasee turistice în interiorul cetății : traseul porților, traseul celor trei fortificații, traseul nordic și traseul sudic.
 
 
Prima poartă
 
Există un centru de informare, un centru de echitație, un punct de închiriere biciclete, dar și gărzi austriece înveșmântate după ultimul răcnet al modei din secolul al XVIII-lea.
 
 
Caponiera
 
Se poate vizita caponiera (corpul de gardă), temnița, locul de execuție a lui Horea și Cloșca și o tabătă militară reamenajată sub forma unei terase restaurant.
 
 






Temniţa









Reconstrucţia locului execuţiei lui Horea

 
În centrul cetății, în spatele catedralei romano-catolice și în fața palatului princiar, este amplasată statuia lui Mihai Viteazu (alintat de vizitatori Nea Mihai Vitezucu') iar în fața acesteia sunt Muzeul Unirii și Sala Unirii.
 
 
 
 
 
Am vizitat-o pe cea de-a doua în care am văzut expuse copii ale proceselor verbale semnate de participanții la unire.
 
 
Steagul unirii
 
Am discutat cu o muzeografă și am aflat că, dacă ai toate informațiile necesare și iei legătura cu un cercetător, poți afla dacă înaintașii tăi au fost pe lista delegaților la Marea Unire.
 
 
Sala Unirii
 
Pe scurt și despre cele două catedrale.
 
 


 
Dau prioritate vârstei și încep cu lăcașul romano-catolic.
 
 

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail
 
Catedrala Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, fiind construită în aceeași perioadă cu Notre Dame de Paris, adică undeva în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.
 
 
 
 
 
În catedrală se află sarcofagele lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei și lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.
 
 
 
 
Catedrala Reîntregirii a fost construită între 1921-1922 special pentru încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria și confirmarea României Mari. 
 
 
Clopotniţa
 
Pentru ridicarea clădirii, clopotniței și parcului a fost parțial distrus bastionul Sfântul Mihail așa cum, cu 150 de ani mai înainte, pentru ridicarea cetății a fost dărâmată biserica ctitorită de Mihai Viteazu.
 
Catedrala Încoronării
 
 
 
 
Închinată atât Sfintei Treimi dar și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, Catedrala Încoronării cum i se mai spune, a fost construită în stil neo-românesc, cu elemente bizantine.
 
 
 
 
Interiorul este impresionant, de la pictură până la jilțurile cu însemnele regale.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dacă aveți drum prin inima țării și vă place să visați cu ochii deschiși într-o atmosferă deosebită, nu ocoliți Alba Iulia.
 
 
 
Cercetați-o pe îndelete prin toate ungherele, cu atenție, pentru că dă dependență.



 

miercuri, 15 august 2012

First we take Berlin (5) - Pardon, Madame




Madame Tussaud

Situat la 200 m de Poarta Brandenburg, Madame Tussauds din Berlin este unul din cele 16 muzee de acest fel din lume, răspândite pe toate continentele, cel mai nou fiind inaugurat în acest an în luna iulie, la Hong Kong.

Otto von Bismarck
Wolfgang Amadeus Mozart

Marie Grosholtz, viitoare Tussaud, s-a născut la Strasbourg și a învățat cum să modeleze ceara încă din copilărie de la medicul la care mama ei a lucrat ca menajeră.

Karl Marx
Oliver Khan


Prima personalitate a cărei figură a prelucrat-o în ceară la doar 16 ani a fost Voltaire.

Jacques Chirac
Leonardo DiCaprio


În memoriile sale Marie Tussaud povestește că în timpul Revoluției Franceze a realizat din ceară măști mortuare ale persoanelor decapitate, unele din acestea făcând astăzi parte din colecția Camera Groazei din Londra.

Konrad Adenauer
Shrek

După căsătoria cu Francois Tussaud pleacă în Marea Britanie și organizează expoziții, colecția incluzând din ce în ce mai multe personalități : Robespierre, Benjamin Franklin, George al III-lea.

Winston Churchill
Will Smith

Însă succesul financiar se lasă așteptat, fiind obligată să împartă câștigurile cu partenerul de afaceri englez, o persoană controversată.

Angela Merkel
Ludwig van Beethoven

În 1835 se stabilește la Londra și deschide primul muzeu sub denumirea de "Madame Tussaud's".

Nicolas Sarkozy
Cassius Clay

Exponatele originale au încântat vizitatorii aproape 100 de ani.

Ronald Reagan
Michael Jackson

Incendiul din 1925 și bombardamentele germane din 1941 au distrus peste 400 de figuri.

Barack Obama
Robbie Williams

Cea mai veche creație din ceară, realizată de Madame Tussaud însăși și expusă în prezent este Madame du Barry.

Papa Ioan Paul al II-lea

În colecție au fost incluse personalități din muzică, sport, politică, artă, știință, televiziune și film, inclusiv personaje de animație.

Anne Frank
Britany Spears

Muzeul din Berlin a fost deschis în 2008 și respectă în totalitate politica de interacțiune cu exponatele.

Albert Einstein

Atât timp cât nu distrugi, poți atinge, cerceta, fotografia toate statuile, iar decorul ajută foarte mult.

Marilyn Monroe

Poți poza ca Marilyn Monroe, binențeles în celebra rochie albă.

Beatles

Ai avut o zi mai grea și ai nevoie de psihanaliză ?


Te așteaptă Freud și canapeaua.

Sigmund Freud


Romy Schneider


Stai lângă Elvis și poți să-i asculți cântecele.

Elvis Presley

Poți șuta la poartă de lângă Beckenbauer.

Franz Beckenbauer

Statuile sunt realizate astfel încât să reproducă perfect originalul (doar la Steffi Graff am avut o problemă de recunoștere). 

Steffi Graf
Cristiano Ronaldo


Așa am realizat cât de înalt este Barack Obama, cât de delicata este Nicole Kidman sau cât de fermecător George Clooney.

Nicole Kidman
George Clooney


Și sunt atât de bine executate încât lui Gorbaciov i-am cerut scuze când l-am călcat.

Mihail Gorbaciov

Există și o dispută la Berlin. Printre exponate apare și Hitler.

Adolf Hitler


Statuia a avut o existență zbuciumată, fiind de multe ori distrusă, inclusiv prin decapitare. Pentru a pune capăt acestor atacuri, organizatorii expoziției l-au închis pe Hitler într-o cameră de buncăr, asemănătoare celei în care și-s trăit ultimele zile. Este singurul exponat pe care îl privești printr-un geam și pe care nu ai voie să-l fotografiezi. Teoretic.






Boris Becker


Liza Minnelli

Vizita nu este tocmai ieftină.

Ayrton Senna

De fapt, este cel mai scump muzeu pe care l-am vizitat în Berlin, însă cu abonamentul de transport am avut o reducere de 25 %.

Johnnny Depp
Marlene Dietrich

 Dar spun și eu ca în reclamă : biletul 20 euro, senzația neprețuită !