marți, 16 septembrie 2014

Dedeman și Simona Halep



Din ce știu eu, Dedeman este o companie românească poate singura care a știut să pună creierele la baza afacerii investind într-o echipă de profesioniști.
Tot din ce știu eu, Simona Halep este cel mai nou motiv de mândrie românească, după un șir de Nadia Comaneci, Ilie Năstase, Ivan Pațaichin, Gheorghe Hagi și, subiectiv vorbind, Steaua București.



Tocmai de aceea construirea într-un parc a unui teren de tenis sub tutela celor doi (cu sprijinul masiv, se înțelege, al Primăriei Sectorului 2 Onțanu) m-a dezamăgit.


Parcul Morarilor a fost relativ recent amenajat : alei, bănci, locuri de joacă pentru copii, iluminat, fântâni și flori ce se schimbă des, după sezon. A apărut un teren de fotbal (acces contra cost) și țarcuri pentru câini în care nimeni nu face curat. Au fost plantați copaci printre care multe magnolii ce arată superb primăvara. Parcul în sine, deși nu este mare, aduce un aer mai proaspăt și un pic de relaxare celor din jur.
Cu părere de rău am descoperit într-o dimineață că o mare zonă de verdeață a dispărut, Dedeman urmând să construiască acolo, pentru mine și pentru tine, un teren de tenis. Pentru asta au dispărut puieții plantați în urmă cu un an-doi și un teren natural (adică iarbă) de joacă pentru copii.


Nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Sportul este bun și o opțiune în plus de petrecere a timpului liber este excelentă. 
Probabil însă că nu realizăm cât de mult ne costă fiecare metru pătrat de spațiu verde pe care îl pierdem. Sufocați de betoane, praf și poluare ne refugiem în excursii și concedii la munte unde ne mirăm de mirosul aerului curat. Iar în orașe parcurile se transformă încet încet în proiecte imobiliare, malluri și arene sportive.



Vreau însă să reamintesc celor care au ales locația că în apropiere există încă (deși a ajuns o groapă de gunoi) un alt parc situat pe Șoseaua Vergului, în spatele grădinițelor și a Spitalului Malaxa. Cu foarte mulți ani în urmă existau aici terenuri de tenis, pe zgură, dispărute între timp sub iarbă, copaci, gunoaie. Primăria a promis reabilitarea acestui loc, dar până acum singura zonă curată este cea pe care Spitalul Malaxa a pus stăpânire, coborând gardul până în mijlocul fostei alei principale. 

Costurile, binenteles, ar fi fost de multe ori mai mari, dar am fi câștigat două parcuri, copaci și verdeață, adică oxigen fără de care nu prea putem să jucăm tenis.