miercuri, 5 iunie 2013

Mi-ar fi plăcut ...


Fără patimi, susțineri și apartenențe politice am participat, mai mult ca observator, la mica manifestație din Piața Universității de ziua internațională a mediului.
 
 
 
Redenumit, pe bună dreptate, Noaptea mediului, evenimentul a fost organizat de câteva ong-uri  (prefer să nu dau nume) și a încercat să ne reamintească panta greșită pe care se află exponenții votului nostru (începând cu primarii, continuând cu parlamentarii și sfârșind cu guvernanții și președintele).
 
Lume … puțină. Poate mediul nu este cel mai important subiect în România (doar pare o resursă inepuizabilă, nu ?), poate sănătatea sau educația suferă mult mai mult. Nemulțumiri sunt multe. Însă …
 
Însă mi-ar fi plăcut ca atunci când există o ocazie de a-ți manifesta nemulțumirea, aceasta să fie folosită. Nu să dai cu pietre, să afișezi pancarde sau să-ți strigi cu portavocea revolta. E suficient să participi, să se vadă că oamenilor le pasă, că sunt mulți cei cu o opinie.
 
Veștile rele sunt multe. Capitala nu va căpăta în viitorul apropiat mai mult spațiu verde (avem aproape 2 m2  pe cap de locuitor în prezent), gazele de șist au primit acordul de explorare în Dobrogea, legea mineritului se va modifica și exproprierile se vor face mai ușor, hidrocentralele din Făgăraș se vor înmulți deși se contruiesc în arii protejate și nu reciclăm decât 1% din gunoiul pe care îl producem. Și nu vreau să vorbesc depre defrișări.
 
 
Vești bune ? Câteva.  Bârladul a scăpat, deocamdată, de gazele de șist (au fost manifestații la care au participat mii de persoane) și Vama Veche a primit ajutoare de peste graniță. Vecinii bulgari (care nu au acceptat fracturari hidraulice pe teritoriul lor) au venit să protesteze alături de noi. Timid, în școli au început programe de sensibilizare a copiilor și părinților. Și sper că acțiunile gen Let’s do it să continue.
 
Mi-ar fi plăcut … însă …
Trist.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu