miercuri, 9 ianuarie 2013

First we take Berlin (7) - La Zoo sau "De ce Berlin"

În urmă cu câțiva ani am văzut o fotografie a celebrei și impresionantei Porți a Elefanților, una din cele două intrări în grădina zoologică din Berlin. Un zoo în mijlocul orașului ? Ce poate fi mai minunat pentru copilul din mine !? Vreau la Berlin, merg la Berlin !
Această grădină zoologică este una din cele mai mari din lume, prima ca diversitate din Europa și foarte cunoscută pentru programele sale de înmulțire a speciilor pe cale de dispariție.

În 1844 regele Fredrich Wilhelm al IV-lea și-a dăruit menajeria orașului Berlin, înființând astfel prima grădină zoologică a Germaniei.
Al doilea război mondial a afectat-o puternic, aducând-o aproape de dispariție, când în urma bombardamentelor din cele peste 3.700 de animale au supraviețuit doar 91 : doi lei, două hiene, un elefant asiatic, un hipopotam, zece babuini, un cimpanzeu, o barză neagră și altele.Reconstrucția grădinii zoologice s-a făcut după principii moderne, respectându-se habitatul natural al fiecărei specii, cu un număr minim de garduri de protecție, astfel încât animalele pot fi admirate în toată splendoarea lor.
Împreună cu Acvariul (deschis în 1913, reconstruit și el după război) grădina zoologică adăpostește peste 17.500 de animale din 1.500 de specii.Este cea mai vizitată din Europa, anul 2011 aducând în fața porților sale peste 3 milioane de persoane. Cu siguranță că accesibilitatea (este situată practic în centrul orașului și deservită de o rețea de transport public excelent organizată) precum și lucrurile deosebite - cum ar fi accesul publicului la orarul de hrănire - au contribuit din plin la succesul "Zoo Berlin".


Primul pe care l-am vizitat a fost acvariul. În cele 250 de acvarii sunt găzduite peste 9.000 de animale. 

Sunt reproduse condițiile naturale din lagune, din zona marii bariere de corali dar și din zona abisală. 


A fost interesant să auzim intensitatea curentului electric produs de un țipar care își alimenta singur difuzorul montat deasupra acvariului.
Interesante au fost și terariile, mai ales cele cu furnici pentru care s-au amenajat trasee de căutare și transport al hranei.


Traseu de furnici


Există și un stup de albine pe deplin funcțional.De la respectabilii păianjeni, la folositorii viermi de mătase, la curioasele insecte-băț, la grețoșii miriapozi sau la încântătorii fluturi hrăniți cu felii de portocală, toate exemplarele sunt bine puse în valoare, habitatele create fiind sugestive pentru spațiul natural specific fiecăruia.
Nu lipsesc reptilele, șerpii și batracienii. Se pare că o mulțime de prinți stau ascunși în acvariile lor de la Berlin, mici, mari, banali de verzi sau minunat colorați. 

Șerpi pentru toate gusturile, constrictori sau veninoși și o mulțime de, să le zic generic, șopârle.Crocodili și broaște țestoase dormitând alene pe sub banani.


După ce vietățile astea mi-au răcit și mie sângele, am atacat cu încântare grădina zoologică. Pe scurt : multe copitate, struți cu pui, păsăret o mulțime, căprițe curioase, hipopotami, elefanți, rinoceri, pantere, lei, girafe, canguri cu marsupiile pline, foci, pinguini și, oh, da, urși polari.La păsări, spectacol. Un gigolo cu experiență a sedus publicul arătându-și splendoarea, acceptând fotografiile și sporind comentariile.


Je suis beau

Căprițele au fost foarte blânde, dar tupeiste așa cum le stă bine. Cei mici erau în delir, hrănindu-le și alergându-le în timp ce părinții fotografiau de zor.

Girafele, ușor timide, au stat mai întâi ascunse în pavilionul lor, dar au ieșit apoi și ne-au arătat cornițele și ochii cu cele mai lungi gene din lume.

Pe lângă hipopotam am trecut pâș-pâș ca să nu-i stricăm somnul de frumusețe.Multă lume la pinguini (unde am înghețat instantaneu) și la urșii polari. Unul din Frami a oferit un mic spectacol de înot iar apoi s-a retras pentru odihnă lângă ceilalți.


La data vizitei noastre, Knut părăsise de un an Zoo Berlin și lumea aceasta, întâlnindu-se probabil cu îngrijitorul său, plecat și el ceva mai devreme spre universuri mai liniștite. Totuși, urșii polari au rămas un puternic reper al grădinii zoologice.
Și, ca să închei cu lucrurile triste, la două luni după vizita noastră, Bao-Bao, cel mai bătrân urs panda aflat în captivitate, a plecat și el spre tărâmuri pline de bambus, lăsându-ne amintirea unui mare somnoros.
Minunate însă la zoo au fost focile. 


Într-un spațiu excelent amenajat, cu plajă, apă de o culoare uimitoare și cu valuri care răspândeau din plin mirosul de sare, s-au arătat focile, au pufăit de zor și au înotat artistic.

Am mai văzut feline și primate, unele din acestea din urmă chiar și în afara cuștilor.


Două primate


Din pricina oboselii și a lipsei de timp nu am vizitat și grădina zoologică noua, Parcul Tiergarten.
Înainte să închei vreau să fac o mică paralelă, păstrând proporțiile desigur, între acvariul de la Berlin și cel din Tulcea care nu este cu nimic mai prejos din punct de vedere al principiilor de amenajare. Așa cum povesteam aici, Tulcea are exponate valoroase, așa că puteți să vizitați acest acvariu cu aer european.
Zoo Berlin mi-a răsplătit pe deplin așteptările, ba mai mult decât atât. Pentru ceva mai mult de o jumătate de zi am fost în fața lui Moș Crăciun care a deșertat sacul doar pentru mine.