marți, 5 iulie 2011

Peripeții - episodul 6 : Două lumi într-o salină

În urmă cu trei ani vizitam salina Turda pentru că auzisem de exploatarea de sare din epoca romană de început de mileniu care culmina în timpul stăpânirii austro-ungare cu cinci ocne, active până in 1932. Redeschiderea minelor cu "pedigriu" în scopuri turistice în 1992 (Terezia, în formă de clopot, inaugurată în 1690 și Rudolf, imensa sala trapezoidală de 917 m lungime și 50 înălțime) a reprezentat un început promițător.


Tunelul de acces, 2008


Tunelul de acces, 2011

Bine puse în valoare, crivacul, mașina de extracție din perioada medievală, cea mai bine conservată din Europa, Scara Bogaților, mijloc de acces pentru cei înstăriți sau cele 13 etaje ale Minei Rudolf ce se coborau pe scări de lemn, ne-au încântat inclusiv cu singurătatea cu care păreau a fi înconjurate.


Mașina de extracție, 2011


Crivacul, 2008


Scara Bogaților, 2008


Scara Bogaților, 2008


Spații imense, cu amenajari minimale (banci și măsuțe de lemn), cuprinse de liniște. 
Dupa doi ani și 6 milioane de euro, Salina Turda este, din plin, în bătaia reflectoarelor, beneficiind de lumini, modernism și animație.


Mina Rudolf, 2008


Mina Rudolf, 2011

Dotarea tehnică primordială este liftul. Cel principal deservește Sala Rudolf, iar mezinul deschide drumul, până atunci interzis, către Mina Terezia, cu strania ei cascadă și insulă de sare.


Cascada de sare din Mina Terezia, 2008


Podul din Mina Terezia, 2011

Lui Rudolf i s-a refăcut pasarela din partea superioară și a fost îmbogățit cu o sală de concerte, un teren de sport multifuncțional, un spațiu de joacă pentru copii, minigolf și biliard. În centru s-a construit roata mare din care se pot admira în toată splendoarea lor investițiile făcute.


Mina Rudolf, 2008


Sala Rudolf, vedere spre Mina Terezia, 2011

Insula din Mina Terezia a fost împopoțonată cu pod de acces și un soi de arce ciudate din lemn de brad iar doritorii se pot sui în bărcuțe și se pot plimba pe lac. 


Mina Terezia, insula de sare, 2008


Mina Terezia, insula de sare, 2011

Foarte frumos, dar nostalgia față de vremurile cu o mai mare intimitate persistă.
Excluzând tarifele distracțiilor inside, investiția se va amortiza odată cu cel de-al 1.680.672-lea vizitator, adica undeva prin 2012, la timp pentru a nu rata sfârșitul lumii așa cum o știm.


Scările, 2008


Liftul, 2011

Cu regret față de perioada liniștită și cu încântare copilărească față de noul chip, pentru că nu m-am putut hotărî care din ele este de preferat, vă invit să vizitați Salina Turda și atât.    


Roata mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu