duminică, 22 iulie 2012

Firts we take Berlin (2) - Entertainment for all and more



Ești în Berlin. Ai la dispoziție trei zile, ceva idei despre cum să ți le petreci, o listă cu „de făcut” și multă energie. Se cere să te simți extraordinar 100% din timp. Cum demonstrezi asta ?  Păi doar trebuie să aplici axioma distracției.



Pentru că nemții sunt nemți, în Berlin găsești de toate. Vrei muzee, ai muzee : de istorie, de artă, de științe naturale. Ai grădină zoologică, cea mai diversificată din punct de vedere al speciilor, la pachet cu acvariu și terariu.  O vrei pe Madame Tussauds ? Nimic mai simplu : Berlinul este unul din cele cinci orașe din Europa în care îi poți întâlni exponatele.






Crezi că un tur de oraș îți satisface curiozitatea ? Poți alege ce te caracterizează mai mult : tur pietonal, pe șaua bicicletei, în – să-i zic – ricșă, cu autobuzul supraetajat sau în balon.







Au câteva puncte tari : istoria, războiul, ridicarea din cenușă ce l-a urmat,  zidul Berlinului și tot ce a însemnat el și mai ales cum i-au modelat pe ei toate acestea.



Dar nu se limitează la atât. Evenimentele sportive importante (noi am prins semifinalele campionatului european de fotbal) sunt respectate și folosite în același timp. Pe un mare ecran la Poarta Brandenburg s-a putut viziona meciul Germaniei cu Italia. La fel și în sute de restaurante, baruri, bodegi, birturi pe care le-au decorat cu drapelul național. Berlinul a fremătat de cântece până târziu în noapte și nu am întâlnit suporter supărat sau nervos că Germania a pierdut, din nou, în fața Italiei.




Dacă ești fan al muzeelor, ai noroc. Cineva s-a gândit la tine. Pentru 19 euro poți achiziționa un Berlin Museum Pass care îți oferă intrare gratuită timp de trei zile. Nu sunt incluse aici alte obiective (Grădina Zoologică, Domul sau Muzeul Tussauds), dar și la acestea beneficiezi de reduceri dacă achiziționezi un abonament de transport, Berlin Welcome Card. De reducere ai parte și la plimbarea cu vaporașul.






Dacă ești genul, te poți înscrie la un tur nocturn al cluburilor din Berlin, ca la carte.
Am văzut o mulțime de ghizi care își plimbau grupurile între principalele zone de interes turistic. Majoritatea vorbitori de engleză, dar am întâlnit și o prezentare pentru niște turiști spanioli foarte antrenantă. Și nu știu spaniola …



Dacă în cursul săptămânii lucrurile sunt mai liniștite, în week-end explodează totul, deoarece Berlinul este o atracție și pentru germani. Am văzut o mulțime. Localnicii cred că preferă excursiile pe bicicletă, în afara orașului.



Pentru cei implicați în industrie, sâmbăta este zi de muncă. Cel mai fierbinte loc : Pariser Platz.







Plimbări cu trăsura, poze cu aliați de toate orientările, baloane imense de săpun, instrumente muzicale haioase și toată lumea zâmbitoare.


Am văzut doar fețe senine și aici și în Alexander Platz, unde oamenii se odihneau pe marginea fântânii și ascultau muzica, de cele mai multe ori de calitate, a artiștilor ambulanți.





Cu excepția sălii în care este expus celebrul bust al lui Nefertiti, ai voie să fotografiezi orice, oricunde, fără taxă (și fără blitz în muzeele de artă). La Madame Tussauds ești încurajat să atingi exponatele, să te cațeri pe ele, să faci orice fără însă a le distruge.






Majoritatea muzeelor oferă ghiduri audio în principalele limbi de circulație. Am folosit și noi unul când am vizitat Reichstag-ul, dar despre asta la momentul potrivit.



Iar sâmbăta seara ce poate fi mai frumos decât să te relaxezi într-un sezlong pe malul râului Spree sau să dansezi un tangou languros la una din terase ?





Fără a sări calul și fără a face excese, fie că sunt localnici sau doar în vizită, berlinezii de week-end știu să se distreze și să le ofere și celorlalți aceeași bucurie.



Și natura a dat o mână de ajutor. Zilele pe care le-am petrecut la Berlin au fost frumoase, însorite, călduroase și încărcate cu miros de tei. 
Suuuperb !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu