joi, 23 iunie 2011

Peripeții - episodul 2 : Prejmer

Cetatea Prejmer este printre primele fortificate din România, fiind ridicată de cavalerii teutoni stabiliți prin aceste părți în jurul anului 1300, ca mijloc de apărare împotriva turcilor ce intrau prin Pasul Buzău. Biserica (acum în patrimoniul UNESCO) a fost înconjurată de o incintă înaltă și puternică și de un șanț de apă. În interior se află peste 270 de cămări cu rol de refugiu, așezate pe două până la patru nivele.


În muzeul cetății au fost amenajate ateliere tradiționale ale pielarilor, dulgherilor, fierarilor, de prelucrare a lânei, inului și cânepei, obiecte pentru agricultură și vinărit, un interior tradițional săsesc și o școală ai cărei primi dascăli sunt menționați pe la 1460. "Vechea Școală" a funcționat în această locație până in 1853.


Interior săsesc


Atelier de pielărie și dulgherie


Atelier de prelucrare a lânei


Atelier de prelucrare a cânepei


Unelte agricole


Atelier de fierărie


Atelier de fierărie


Vinificație


Vechea școală

Drumul de strajă se află la 10 metri înălțime și are o lungime de 800 de metri, fiind franjurat de breșe de tragere și jgheaburi pentru turnarea smoalei clocotite. Tot aici se găsea și celebra "Orgă a Morții", o precursoare a mitralierei de azi, armă de temut în rândul spahiilor.


Drumul străjii


Orga morții

Biserica, purtând hramul "Sfânta Cruce", a fost ridicată în stil gotic burgund iar cea mai valoroasă piesă este altarul triptic, cel mai vechi din țară, pictat pe ambele fețe în stilul anilor 1450.





După lecția de istorie am revenit la geografie. Popasul de noapte avea să fie în Băile Tușnad, la pensiune, forțați de vitregia naturii. În următoarea dimineață, având deasupra un cer senin, am revenit la Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu